Codzienność bez glutenu – czy gluten jest naprawdę wrogi?
Czasami skorzystanie z porad dietetyka to optymalne rozwiązanie. Z jakiego powodu? Albowiem na świecie pojawia się dużo mitów, jakie dotyczą jedzenia. Choćby mit odnośnie do glutenu. Wiele osób twierdzi, że gluten jest szkodliwy. Naturalnie, jest – problem polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Artykuły mleczne też są wrogie dla alergików. Skutkiem tego przed przemianami żywieniowymi należy zwrócić się po poradę do dietetyka, który zaleca rozmaite testy oraz sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do profesjonalisty w dziedzinie odchudzania, ponieważ nie chcą się przyznać że mają dowolny problem. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że prędko uzyskamy ładną i szczupłą posturę. Jednakże prawda bywa całkowicie inna oraz cyklicznie nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje lub najzwyczajniej w świecie nie posiadamy siły na to, by wykorzystywać ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Największym błędem jest stosowanie kilku rodzajów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie i powracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Z jakiego powodu? Ponieważ organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że dobra ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej liczbie jakby potrzebował i zaczyna się bronić kiedy wyłącznie jest ich mniej. Nadwrażliwość na gluten Ta ochrona skutkuje kolosalnym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co zjemy będzie się odkładało w organizmie ludzkim, przede wszystkim, jeżeli niespodziewanie zjemy zbyt dużo. To fundamentalny błąd odchudzających się, poprawniej w następstwie tego zacząć jedną długotrwałą dietę ale nie przekształcać jej.
Zobacz filmik